Paine ca la tara

de Lia_ in Piine, 6 Oct 2013 | 23170 vizualizari

 

Hai ca v-am innebunit cu dusul meu la tara, dar m-am intors incarcata cu roade, asa ... cum ne sade bine toamna. Am adus si faina, cu gandul sa fac paine. Am interogat o baba si o matusa cum fac ele painea, amandoua cam la fel, doar ca matusa-mea pune si doua oua.
Am intrebat-o pe baba cat timp lasa pentru prima si a doua dospire? Ea zice: "ei, maica!...io n-am facut niciodata paine cu ceasul!" :))))))).
Cica pana isi dubleaza volumul. Si cica drojdia proaspata nu e bine s-o tinem la congelator (cum zicea Cristi Roman :P dar el facea doar lipii rapide si la alea nu prea mai conteaza).
Si mi-am amintit vara cum finisa bunica painea, o intepa cu furculita si o ungea cu o rosie foarte bine coapta si lasa pe ea multe seminte care se rumeneau si era aspectuoasa dar vedeti bine ca rosiile de-acum nici seminte nu mai au :( ca sa-mi fac decorul.

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina
  • 250 ml apa calduta ca la soare
  • 4 linguri ulei (optional)
  • 2 oua
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita cu varf- sare
  • 1 rosie pentru uns aluatul
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine ca la tara:

Cernem faina intr-un vas (fiindca era de la tara).
Eu am cernut-o chiar pe ziar cum se face la tara :D.
Drojdia o frecam cu zaharul intr-un castronel pana se lichefiaza si adaugam apa calduta.
Facem un cuib in faina si turnam lichidul preparat.
Amestecam cu putin din faina, presaram deasupra putina faina, acoperim capisterea (eu cu castronul) cu un prosop si o lasam la crescut cam 15 min pana isi dubleaza volumul.
Apoi o luam la framantat pana devine un aluat elastic.
Mai intai o framantam in castron, apoi pe blatul de lucru infainat.
Presaram putina faina in castronul gol, punem la loc aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul (30-50 min, depinde de calitatea drojdiei).
Dupa 15 minute incingem la maxim cuptorul cu vasul ceramic gol inauntru, il incingem si pe el ca sa fie ca o vatra.
Dupa ce si-a dublat volumul aluatul, il preframantam si ii dam forma vasului in care o coacem (eu coc in vasul ceramic roman).
Punem aluatul pe hartia de copt si mai lasam 20 minute la crescut acoperita cu un servet de bumbac.
Cand a terminat cu crescutul, il intepam cu furculita si zdropsim deasupra din pulpa cu semninte a unei rosii.
Coacem in cuptorul preincalzit, reducand focul la 200grd pentru 25-30 minute.
Verificam sa fie rumena si nu foarte grea si cand o intoarcem cu fundul in sus si o ciocanim, sa sune a gol.
Coaja painii este crocanta iar miezul pufos si bun!

TIPS-URI

1

Noi am rupt cate un codrulet din paine si l-am impanat cu branza de oaie de la tara si cu rosii alaturi, nu mi-a mai trebuit nimic altceva de mancare!

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine ca la tara" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Paine prajita la cuptor